Pravý MEDOVNÍK
Těsto:
100g másla,
2 velké lžíce medu,
250 g cukru,
1 malá lžička octa,
1velká lžíce sody,
2 vejce,
Sodu a ocet smícháme. Do hrnce! dáme máslo, med, cukr a vymícháme pak přidáme ocet se sodou a vymícháme znovu. Směs dáme na oheň a za stálého míchání přidáme 2 vejce, a mícháme, až se na povrchu objeví pěna a ta směs se přemění do hnědé barvy, pak to hned odstavíte. Po částečném vychladnutí přidáme 700g mouky (tady je háček v receptu není jaké, jen, že má být jakostní, já to udělala půl na půl hla+polo). Těsto pak přikryjeme a necháme hodinu odstát na teplém místě. Po hodině z něj vytvoříme 7-8 kuliček. Každou kuličku vyválíme, až bude moc tenká a dáme ji péci.
Krém:
200g másla,
1 konzerva Salka,
nepovinné: vlašské ořechy, 100g koňaku.
Salko 3 hodiny vaříme zcela ponořené ve vodě, ty tři hodiny jsou důležité dodržet. Pak ho necháme vychladnout (vznikne tuhá hnědá hmota).
Vyklopíme a smícháme s máslem (prošleháme). Až vznikne homogenní hmota, pak můžeme přidat nepovinné suroviny. Na povrch dortu nastrouháme jednu placku těsta (může se smíchat s ořechy či neinstantním kakaem)